Subscribe:

H ΑΕΚ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΕΠΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ: «Βράζει» η Δ Εθνική, ομοψυχία και αποχή

(Ρεπορτάζ: Θ. Συμεωνίδης, Φωτό: Γιάννης Γιάγκας)

ΠΗΓΗ : http://dramagoal.gr

Με την δυναμική φυσική παρουσία έντεκα (11) από τις δεκαεπτά (17) ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα του 2ου ομίλου της Δ Εθνικής κατηγορίας, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη για την περασμένη Πέμπτη συνάντηση των εκπροσώπων τους και με θέμα την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, κύρια στο οικονομικό και την αδιαφορία της Πολιτείας για την κατηγορία αυτή, αλλά και στα εξοντωτικά πρόστιμα που τους επιβάλλονται από την ΕΠΟ, καθώς και τα υπέρογκα εξοδολόγια της διαιτησίας, των παρατηρητών αγώνων και διαιτησίας και όλων όσων απομυζούν απ’ αυτήν και με τους παράγοντες μόνο να πληρώνουν, εν μέσω μάλιστα και της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει γενικότερα την χώρα και την κοινωνία.

Ο κόμπος πλέον έχει φθάσει στο κτένι και στην συνάντηση ήταν εμφανής η οργή και η αγανάκτηση για την πλήρη αδιαφορία της Πολιτείας, έστω και να ακούσει τα αιτήματα των σωματείων, όπως ακόμη περισσότερο από την ΕΠΟ, η οποία κωφεύει στα μηνύματα αγωνίας επιβίωσης που λαμβάνει από τις ομάδες και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πως θα εισπράξει το παράβολο των 500 ευρώ για την συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Δ Εθνικής, πως θα πληρώνονται εκ των προτέρων τα εξοδολόγια διαιτησίας και παρατηρητών, αλλά και η επιβολή υπέρογκων προστίμων για εισπρακτικούς λόγους και μόνο, τα οποία είναι πολύ υψηλότερα απ’ αυτά που επιβάλλονται στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όπου φροντίζουν να επιβάλλουν μόνο επιπλήξεις.

Το παρών στη συγκέντρωση έδωσαν οι, Απόλλων Καλαμαριάς (Χαραλαμπίδης, Ζαμπέτογλου), ΠΑΟ Κουφαλίων (Σαμαράς, Ηλιάδης), Καμπανιακός (Μαγούλας, Ζαπρόπουλος, Κουλούσης, Ζήφκας), Οδυσσέας Κορδελιού (Ελευθερίου, Αντίνου), Δόξα Χέρσου (Θωμαΐδης), Ολυμπιακός Γαλατάδων (Ουγκρίνης), ΠΑΟΝΕ (Κρυσταλλίδης), Αχιλλέας Τριανδρίας (Αργυρόπουλος), Εθνικός Σοχού (Γιατσιάτσιος), Μ. Αλεξ. Ν. Μυλοτόπου (Κιοκπάσογλου, Πέτογλου, Μακρίδης) και Ν. Καλλικράτεια (Μπουντουρίδης μετά της συζύγου του). Εξουσιοδότηση έστειλε ο Π.Ο. Μουδανιών, ενώ δεσμεύτηκαν ότι σήμερα θα στείλουν εξουσιοδοτήσεις-πληρεξούσια οι, Θερμαϊκός Θέρμης, Απόλλων Αρναίας, Νίκη Πολυγύρου και ΠΑΟΔ. Απούσα από τη συνάντηση ήταν και πάλι η ομάδα του Κιλκισιακού, παρά το γεγονός ότι ειδοποιήθηκε, ενώ άγνωστη παραμένει η στάση που θα κρατήσει στη συνέχεια.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Την συνάντηση προλόγισε ο εκλεχθείς από την πρώτη συνάντηση στην Αλεξάνδρειας και εκπρόσωπος του ΠΑΟ Κουφαλίων Στέφανος Ηλιάδης, ο οποίος είχε και την ευθύνη να καλέσει όλες τις ομάδες του ομίλου στο ξενοδοχείο Λα Μεζόν στην Χαλκηδόνα, την ιδιοκτησία του οποίου ευχαρίστησαν όλοι για την άψογη φιλοξενία που παρείχαν σ΄ όλους όσους παραβρέθηκαν στην συνάντηση αυτή και αφού τους καλωσόρισε, ζήτησε να τοποθετούν για τα θέματα που ήδη τους ήταν γνωστά. 

Στ σύνολό τους οι εκπρόσωποι που πήραν τον λόγο έθεσαν πρώτα το θέμα των επιχορηγήσεων που αρνείται η Πολιτεία να αποδώσει εδώ και τέσσερα χρόνια, όπως βέβαια τα πρόστιμα, τα εξοδολόγια και οι μετακινήσεις των ομάδων. Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του εκπροσώπου του Κορδελιού κ. Αντίνου στο θέμα που αναγράφονταν σε εφημερίδες για την αργοπορία έκδοσης απόφασης για τα επεισόδια στον αγώνα με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς (εν τέλει εκδόθηκε την περασμένη Τρίτη), λαμβάνοντας την απάντηση ότι θα έπρεπε να απευθυνθεί στις εφημερίδες και όχι σον Απόλλων. Η αντιπαράθεση ήταν πολύ άστοχη, καθώς το πρόβλημα των ομάδων δεν είναι το τι λέει ο ένας και ο άλλος, αλλά τα μεγάλα προβλήματα που έχει η κατηγορία και το γεγονός ότι τα σωματεία οδηγούνται προς αφανισμό. Αν δεν δοθούν άμεσα λύσεις τότε στο πρωτάθλημα αυτό δεν θα θέλει του χρόνου να αγωνιστεί καμία ομάδα. Η συνάντηση αυτή δεν αφορούσε μόνο τις ομάδες που είναι φέτος στο πρωτάθλημα, αλλά τόσο αυτές που συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και αυτές που θα ανέβουν του χρόνου. Πάντως όλοι οι εκπρόσωποι των ομάδων συμφώνησαν ότι αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα που θέσει η συντονιστική επιτροπή όλων των ομίλων ή αρνηθούν έστω και να τα ακούσουν, Πολιτεία και ΕΠΟ, να προχωρήσει άμεσα σε αποχή από το πρωτάθλημα της Δ Εθνικής κατηγορίας, αφού βέβαια όλα τα περιθώρια συνεννόησης και επαφών με τα θεσμικά όργανα. Τέλος όλοι οι εκπρόσωποι τόνισαν ότι πρέπει να υπάρξει ομοψυχία και αμέριστη συμπαράσταση στην συντονιστική επιτροπή που θα εκλεγεί από όλους τους ομίλους και να μην επιτραπούν παρεμβάσεις απ’ όπου και αν προέλθουν, με στόχο να διασπαστεί η ενότητα όλων, κάτι που θα είναι καταδικαστικό για τα δίκαια αιτήματα που θα καταθέσουν στα θεσμικά όργανα.

Έτσι λοιπόν, κατατέθηκαν κάποιες προτάσεις και αιτήματα, που σε συνδυασμό με αυτά και των άλλων ομίλων, θα κατατεθούν στην ΕΠΟ και στη συνέχεια στην Πολιτεία, μέσω της συντονιστικής επιτροπής και των δέκα ομίλων. Συγκεκριμένα, αυτά είναι:

1. Άμεση απόδοση της φετινής επιχορήγησης και μέχρι τον Μάιο οι επιχορηγήσεις των υπολοίπων 3 ετών.
2. Οι διαιτητές, παρατηρητές αγώνων και διαιτησίας να πληρώνονται από την ΕΠΟ και όχι από τις ομάδες.
3. Τα έξοδα μετακίνησης να πληρώνονται από την ΕΠΟ (όπως γίνονται στις μεγαλύτερες κατηγορίες).
4. Όχι στα εξοντωτικά πρόστιμα. Δεν είναι δυνατόν για το ίδιο κατηγορητήριο να αθωώνονται ομάδες της Super League και ομάδες της Δ΄ Εθνικής να πληρώνουν πρόστιμα από 3-5 χιλιάδες ευρώ.
5. Οικονομική ενίσχυση από Σούπερ Λίγκα.
6. Χορηγία από ΟΠΑΠ.
7. Εκπροσώπηση των ομάδων της Δ΄ Εθνικής στην επιτροπή πρωταθλήματος Δ΄ Εθνικής. Δεν είναι δυνατόν να παίρνονται αποφάσεις στην μέση της περιόδου για αναδιάρθρωση και να το μαθαίνουμε από τις εφημερίδες.
8. Επαναφορά του μέτρου για απαγόρευση τηλεοπτικών μεταδόσεων από 3 μ.μ. μέχρι 5 μ.μ. ώστε να αυξηθούν τα εισιτήρια των αγώνων.
9. Αξιόπιστο πρωτάθλημα - Ξεκάθαρες διαδικασίες - Σωστός προγραμματισμός - Οικονομική διαφάνεια.
10. Ερώτημα: Τι γίνονται τα χρήματα από την δήλωση συμμετοχής, από τα πρόστιμα, από τις κάρτες, από το ποσοστό των εισιτηρίων; Στις επαγγελματικές κατηγορίες τα πρόστιμα επιστρέφονται στις ομάδες, ανάλογα με την κατάταξή τους στην βαθμολογία.
Κατόπιν έγινε η εκλογή του αντιπροσώπου του ομίλου ο οποίος θα είναι ο κ. Ηλιάδης Στέφανος από την ομάδα του Π.Α.Ο. Κουφαλίων. Αναπληρωματικός εκλέχθηκε ο κ. Ζαπρόπουλος του Καμπανιακού. Το επόμενο βήμα είναι οι 10 αντιπρόσωποι των ομίλων να συναντηθούν στη μέση της Ελλάδος, που θα εκλεγούν από τις συναντήσεις που θα γίνουν και αφού εκλέξουν τριμελή επιτροπή να ακολουθήσουν οι επαφές με την ΕΠΟ και την Πολιτεία.

Η ΤΑΚΤΙΚΗ «ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟ

Το τελευταίο διάστημα, όπως φαίνεται, η ΕΠΟ φαίνεται ότι αντί να μεριμνεί για τα προβλήματα των σωματείων και του πρωταθλήματος, ακολουθεί μια τακτική «εξόντωσης» τους. Αυτό αποδεικνύεται και από τα πρόστιμα που επιβάλλει μέσω της πειθαρχικής επιτροπής, τα οποία αγγίζουν αυτά που επιβάλλονται στη Σούπερ Λίγκα. Για παράδειγμα, στον ΠΑΟ Κουφαλίων είχε επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ για δυσμενή κρίση κατά των διαιτητών, ενώ το ακραίο παράδειγμα, είναι η τιμωρία του προπονητή του Καμπανιακού, του Γιάννη Τσάρτσαλη, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 2.500 ευρώ και απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικού χώρους για δύο μήνες. Μια τιμωρία απαράδεκτη κατά την κοινή άποψη όλων των παραγόντων, που επιβλήθηκε σε έναν άνθρωπο, ο οποίος 25 χρόνια υπηρετεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, επειδή αποκάλεσε απαράδεκτο έναν διαιτητή. Από εκεί και πέρα άξιο αναφοράς είναι το γεγονός της τιμωρίας του Μ. Αλέξανδρου Ν. Μυλότοπου με 2.500 ευρώ πρόστιμο, με τον πρόεδρο του συλλόγου να κάνει διακανονισμό πέντε μηνών με τη διοργανώτρια αρχή, καθώς δεν μπορούσε να δώσει τα χρήματα της τιμωρίας. Τέλος, απορία προκαλεί η τιμωρία του Ολυμπιακού Γαλατάδων, καθώς αρνήθηκε να πληρώσει το πρόστιμο 700 ευρώ που του είχε επιβληθεί πριν από λίγο καιρό και όπως όλα δείχνουν οδεύει προς αποκλεισμό από το επόμενο παιχνίδι του πρωταθλήματος.

ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΕΔ / ΕΠΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ

Μέσα από την συζήτηση που έγινε, στην συνάντηση των ομάδων του 2ου ομίλου της Δ Εθνικής κατηγορίας, μεγάλο μερίδιο είχε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία ως προς το εξοδολόγιο της διαιτησίας κύρια για παιχνίδια που γίνονται από ομάδες ίδιου νομού, όπως π. χ. Θεσσαλονίκης που έχει εννέα ομάδες. Έτσι με πρωτοβουλία του ΠΑΟ Κουφαλίων, θα αποσταλεί σήμερα έγγραφο – αίτηση το οποίο θα υπογράψουν όλες οι ομάδες της Θεσσαλονίκης και το οποίο θα προωθηθεί στην ΕΠΟ και στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, όπου θα ζητούν οι ομάδες να ορίζονται στα μεταξύ τους παιχνίδια διαιτητές αξιολογημένοι από τον Σ. Δ. Π. Θεσσαλονίκης. Αν και οι πιθανότητες να γίνει δεκτό το αίτημα αυτό, που μπορεί να ισχύσει και σ’ άλλους νομούς που έχουν περισσότερες από μία ομάδες, είναι πολύ λίγες, είναι αναγκαίο να γίνει έτσι ώστε όλοι να αναλάβουν πλέον τις ευθύνες τους για την συνέχεια και στην περίπτωση που αποφασιστεί να προχωρήσει σαν έσχατο μέτρο πίεσης η αποχή από το πρωτάθλημα σε πανελλήνιο επίπεδο.

ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

Μία ακόμη πρωτοβουλία που θα συζητηθεί όταν θα συναντηθούν όλοι οι εκπρόσωποι των 10 ομίλων της κατηγορίας, είναι να ζητήσουν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια σωτηρίας της κατηγορίας και των ερασιτεχνικών σωματείων και οι 53 τοπικές Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων και προτείνουν και αυτές λύσεις πάνω στα προβλήματα των ομάδων και τα αιτήματα που θα καταθέσουν κύρια στην ΕΠΟ, μέλη της οποίες είναι. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να μάθουν και οι ομάδες της Δ Εθνικής τις όποιες απόψεις και προτάσεις των τοπικών ΕΠΣ και βέβαια να κριθούν για την όποια στάση κρατήσουν. Και όχι να κάνουν κριτική αφ’ υψηλού και να απορρίπτουν κάθε κίνηση διεκδίκησης δίκαιων αιτημάτων τους, τόσο προς την Πολιτεία, όσο κύρια προς την ΕΠΟ και όχι μόνο να λουφάζουν όταν παίρνουν οι ίδιες τις τακτικές επιχορηγήσεις και από την Πολιτεία και από την ΕΠΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: